[Coronaviruscrisis] Voor een studentenloon


80% van de jongeren werken, een aandeel dat blijft stijgen. Scholieren werken gemiddeld 41 dagen per jaar en studenten 57, opnieuw cijfers die blijven stijgen. Die stijgende trend valt makkelijk te verklaren. Het totale prijskaartje, van wat het kost om jong te zijn, blijft stijgen en dat in tegenstelling tot de lonen van onze ouders of de tegemoetkomingen van de overheid. Deze studentenjobs hebben een negatieve impact op de studieresultaten, maar toch worden we gedwongen steeds vaker te werken.

17% van de studenten moet tijdens hun lesuren te werken en 25% van ons werkt zelfs tijdens de examenperiodes! De druk die onze jobs daarmee uitoefenen op onze mentale gezondheid en studieprestaties is enorm. Het toenemende aantal studenten dat werkt oefent niet alleen een druk uit op ons. Jobstudenten worden ingezet als goedkope arbeidskrachten, en duwen daardoor gewone werknemers uit hun job of zorgen ervoor dat  ze een lager loon krijgen. Waarom zou een werkgever voor een arbeider als hij kan kiezen voor een goedkopere, nog meer flexibele student die niet georganiseerd is in een vakbond?

Dat is niet de schuld van de jobstudenten, want die moeten wel ergens aan geld geraken, maar de schuld van het kapitalistisch systeem dat werkgevers verplicht de loonkost zo laag mogelijk te houden om hun eigen winsten veilig te stellen en de concurrentiestrijd niet te verliezen. Dat kapitalistisch systeem bevindt zich vandaag in diepe crisis, ten koste van alle jongeren en werkenden op deze planeet.

Het nieuwe coronavirus toont heel expliciet aan hoe afhankelijk studenten zijn geworden van hun jobs. Velen onder ons kunnen ons kot niet betalen, of mogen elke vorm van vrije tijd in de komende maanden vergeten. Studenten zouden zich nochtans enkel zorgen hoeven te maken over hun studies. Studenten die hun jobs verloren, of zullen verliezen, hebben daarom nood aan een inkomensgarantie. Zij die nog werken zouden, net als de rest van het personeel, recht moeten hebben op een risicopremie. Maar bovenal hebben we nood aan degelijke lonen, dat is minimum 14€ per uur voor iedereen. Maar uiteindelijk is studeren een voltijdse job, een studentenloon is wat écht efficiënt zou zijn. Er is toch geld genoeg. De Actief Linkse Studenten & Scholieren stellen daarom voor ons te organiseren en in strijd te gaan voor de volgende eisen:

 

  • Inkomensgarantie voor alle jongeren met inkomensverlies!

  • Minimum €14/u voor iedereen die werkt!

  • Student ben je voltijds: voor een studentenloon!