Studentenkoten: ellende door hoge prijzen en tekorten

Twee op de vijf studenten van de Franstalige universiteit ULB in Brussel zeggen dat ze moeilijk of zelfs zeer moeilijk rondkomen. Dat blijkt uit een studie van het Observatorium van het studentenleven van de ULB, die op 22 september is gepubliceerd. Eén op de twee studenten kent dagelijks materiële tekorten (verwarming, studiemateriaal etc). Van de meest behoeftigen mist 79,8% regelmatig lessen om te werken. Bij de meest welgestelde studenten is dat nog steeds 47,3%. Huisvesting is een belangrijk deel van het probleem.

door Eugenio (Brussel)

Brussel is de grootste Belgische ‘studentenstad’ met 110.000 studenten. Nationaal zijn er ongeveer 472.000 studenten. Naar schatting zal de studentenpopulatie in 2030 606.000 bedragen. Volgens een studie van het bedrijf Stadim betekent dit dat er tegen 2030 ongeveer 95.000 extra koten nodig zijn. De realiteit is dat duizenden studenten nu al met onzekerheid inzake huisvesting worden geconfronteerd. In Gent is er een tekort van minstens 10.000 koten. In Luik is de situatie nog verergerd door de overstromingen, die verschillende studentenwoningen hebben getroffen. Als je geluk hebt om een kamer of een kot te vinden, zijn de condities vaak verre van optimaal met verouderde verwarmings- en sanitaire voorzieningen of andere slecht onderhouden infrastructuur.

De grootste speler in de sector is vandaag de UCL Louvain-la-Neuve met 5.725 gemeubileerde accommodaties op haar verschillende sites (Louvain-la-Neuve, Woluwe, Sint-Gillis, Bergen en Doornik). De UCL wordt gevolgd door het bedrijf Eckelmans, dat in Wallonië en Brussel over 3.000 koten beschikt, met verhuur op twaalf maanden in plaats van tien. Dit is een groot verschil voor studenten! Het aandeel van de private sector zal ongetwijfeld nog toenemen, omdat de situatie een buitenkans biedt voor investeerders. Met Xior, dat 12.000 studentenkoten heeft in verschillende landen, telt ons land een beursgenoteerd bedrijf in de sector. De krapte en bijhorende prijsstijgingen maakten dat het bedrijf al een dividendverhoging van 6% aankondigde.

De eigenaars van studentenkoten en huisvestingsmaatschappijen maken steeds meer winst door speculatieve praktijken en door te profiteren van het tekort aan studentenhuisvesting. De universiteiten beschikken over een doeltreffend wapen om de marktprijzen te beïnvloeden en te voorkomen dat de huurprijzen stijgen: de bouw van nieuwe koten. Dit vereist uiteraard voldoende publieke middelen voor het onderwijs om de uitdagingen het hoofd te kunnen bieden. De eis van meer publieke middelen koppelen wij aan de eis van een studentenloon om iedereen dezelfde kansen te geven om te slagen.