Waarom geen gratis openbaar vervoer voor alle studenten?

Bij de Brusselse openbare vervoersmaatschappij stonden recent massa’s studenten in de rijk voor een goedkoop abonnement. Dit jaar kwamen 7.000 Vlaamse studenten in aanmerking voor een verminderd tarief. Uiteraard moeten we ons de vraag stellen waarom er niet voor alle studenten gratis openbaar vervoer wordt aangeboden, de studiekosten op zich zijn al duur genoeg. De organisatie van de toekenning van de goedkope abonnementen verliep – om het zacht uit te drukken – chaotisch.

De goedkope abonnementen voor een beperkte groep van Vlaamse studenten kwam er na een samenwerking tussen Quartier Latin en de Vlaamse gemeenschap. Maar de MIVB is natuurlijk in Brussel. Resultaat: chaos en desorganisatie.

Zo vertelde een student dat hij speciaal tot in Brussel kwam voor een abonnement terwijl er die dag geen lessen waren. Hij stond zowat de volledige dag in een lange rij. Hij was bijna aan de plaats waar hij een ticketje mag trekken om vervolgens in een andere rij te wachten. Het zijn zowaar Oost-Europese toestanden! Maar onze student was eraan voor de moeite. Net voor hij een ticket kon trekken, werd aangekondigd dat enkel wie reeds een ticket heeft, zal worden verder geholpen.

Het duurde niet lang vooraleer de goedkope abonnementen de deur uit waren. Gisterenmorgen hoorde ik het slechte nieuws in mijn schoolsecretariaat. Pas in de namiddag was er een eerste mededeling dat er een actie was voor goedkope abonnementen. Toen was de actie echter al afgelopen…

In de namiddag hing een berichtje uit op mijn school: “Als EhB-student kun je een jaar lang gebruik maken van de Brusselse tram, bus en metro voor de spotprijs van 25 euro. Het aantal van deze MIVB-schoolabonnementen is beperkt en loopt zolang de voorraad strekt (uiterlijk tot 31 oktober 2006). Aangezien dit voordeel geldt voor alle studenten van de Vlaamse hogescholen en universiteiten in Brussel, raden we je aan zo vlug mogelijk je abonnement aan te kopen, want het aantal beschikbare abonnementen slinkt met het uur.”

Dit mag dan een sympathieke actie lijken, maar waarom die discriminatie tussen studenten? Waarom de desorganisatie terwijl dit niet nodig hoeft te zijn? Waarom wordt niet geopteerd voor gratis openbaar vervoer voor studenten op vertoon van hun studentenkaart? Dat zou alvast de organisatie gemakkelijker maken en bovendien alle discriminaties wegwerken. Het zou daarnaast eindelijk een element zijn die leidt tot afname van de schoolkosten in plaats van de aanhoudende scherpe stijgingen!