Selectie wordt opgevoerd: 1280 studenten geweigerd aan de Ugent

In Gent mochten 1.280 studenten, zowat 5% van alle studenten aan de universiteit, hun studies niet verder zetten. Van deze groep kregen 708 studenten nog een kans om een andere richting te kiezen, wat meteen betekent dat hun voorbije twee tot drie jaar hoger onderwijs recht naar de prullenmand worden verwezen.

 

Voor de overige 572 ziet het er nog minder rooskleurig uit: zij zijn niet langer welkom aan de universiteit. Ook aan de Antwerpse universiteit werden studenten geweigerd, maar daar werden geen cijfers bekend gemaakt.

Deze maatregel past volledig in de recente onderwijshervormingen, zoals de Bolognahervormingen van eind jaren ’90, gericht op de vermarkting van het onderwijs en het opdrijven van de concurrentie tussen instellingen of het fameuze plan-Vandenbroucke met de beruchte outputfinanciering: een groot deel van het gemeenschapsgeld dat universiteiten krijgen, wordt berekend op basis van het aantal studenten dat op het einde van het jaar ook effectief slaagt. Bij gebrek aan voldoende personeel en middelen voor begeleiding gaan instellingen nu over tot drastische maatregelen zoals het weigeren van studenten wiens slaagkansen te beperkt zijn. Met de invoering van het leerkrediet vorig jaar, hebben zij hiervoor ook het instrument in handen. Vanaf dit jaar wordt het ook toegepast.

De UGent probeert deze ingrijpende actie te rechtvaardigen met het argument dat het de studenten tegen zichzelf beschermt door te voorkomen dat ze jarenlang blijven aanmodderen in een richting die niet voor hen geschikt is. De echte vraag is echter welk soort onderwijs wij willen. Al deze hervormingen streven naar een kwalitatief hoogstaand onderwijs, maar enkel voor wie het kan betalen of uitzonderlijk begaafd is, met daarnaast een minderwaardig diploma voor de anderen die meteen hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt zien dalen. Wij strijden echter voor een maatschappij waarin iedereen een degelijke opleiding kan genieten op zijn/haar niveau.

Met een torenhoge jongerenwerkloosheid zien veel jongeren een universitair diploma vandaag als een noodzaak om een deftige job te vinden. Met deze inschrijvingsweigering wordt hen nu het signaal gegeven: start van het begin af aan met dure bijlessen, of je riskeert je diploma niet te krijgen… Om de mogelijkheid te bieden om iedereen toegang te verlenen tot goedkoop en kwalitatief hoger onderwijs, moeten er veel meer middelen worden voorzien. Daarom strijden de Actief Linkse Studenten voor een publieke herfinanciering van het onderwijs naar 7% van het BRP.