Strijd voor sociale huisvesting aan Antwerpse unief

Dit academiejaar besliste de raad van bestuur van de Universiteit Antwerpen (UA) om een derde van haar sociale koten af te breken zonder een volwaardig alternatief te voorzien. De huidige huurders zouden in de komende jaren een kot moeten zoeken op de privémarkt, waar volgens de Antwerpse schepen van onderwijs, Robert Voorhamme, al een 1000-tal koten tekort zijn. Bij de bewoners sloeg het nieuws in als een bom. Vorig jaar nog werd de huurprijs met 50% verhoogd, de UA zou dit geld gebruiken om nieuwe investeringen te doen in het gebouw. Een antwoord op deze brutale aanval op de sociale voorzieningen voor studenten kon niet uitblijven.

Aanvankelijk bleef het verzet beperkt tot een online petitie en het plakken van posters met de titel “Niet te huur!”, deze campagne werd gedragen door een klein groepje studenten en een personeelslid van de UA . Eind februari kwam echter alles in een stroomversnelling. Na een vergadering met dit groepje, waar o.a. de Actief Linkse Studenten en de vakbonden aanwezig waren, werd beslist om een algemene huurdersvergadering te houden. De grote opkomst op deze huurdersvergadering toonde aan dat er een draagvlak was onder de bewoners om een serieuze campagne te voeren. Er werd beslist om een actiegroep op te richten die opkomt voor sociale koten aan de UA en om een betoging te houden op 30 maart.

Momenteel wordt een enthousiaste campagne gevoerd onder de studenten. Dankzij verschillende campagnemomenten zoals spreken in de lessen, rondgaan in de refters,… enz werden er al enkele duizenden handtekeningen opgehaald. Op deze actiemomenten werd ook duidelijk dat er een grote steun is voor de campagne en de eisen van het actiecomité, niet alleen bij studenten maar ook bij de ouders, zo werd er op de opendeurdag van de UA met gemak meer dan 300 handtekeningen opgehaald.

De betoging op 30 maart zal een krachtig signaal geven aan de huidige beleidsvoerders en duidelijk maken dat studenten hun asociaal beleid van besparingen niet zomaar slikken. In heel Europa zagen we al dat grote besparingen werden aangekondigd in het onderwijs, maar we zien ook dat het studentenprotest hiertegen al verschillende overwinningen behaalde en er maatregelen werden ingetrokken. Deze betoging mag geen eindpunt zijn van het studentenprotest in België tegen huidige en toekomstige besparingen, maar juist een beginpunt voor een campagne om op te komen voor degelijk en gratis onderwijs voor iedereen.

 

Bezoek de studenten tot woensdag aan de campus Middelheim waar ze tenten hebben opgezet. Breng hen een solidariteitsbezoek en neem woensdag deel aan de betoging!