Voorzitter jeugdraad pleit tegen hoofddoekenverbod

Met de start van het nieuwe schooljaar hebben veel leerlingen die een hoofddoek dragen opnieuw veel moeite gehad om een school te vinden. Veel scholen verbieden immers het dragen van een hoofddoek op school. De voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad is het dar niet mee eens en schreef een open brief aan minister van onderwijs Smet. De brief verscheen ook als opiniestuk in De Standaard. Daarin schrijft hij onder meer:

“Vanuit het idee om meisjes te beschermen tegen externe druk, wordt hun schoolkeuze beperkt. Vermeende onderdrukking ruilen we in voor een verbod. En in heel de discussie heeft nauwelijks iemand oren naar de redenen waarom meisjes ervoor kiezen om een hoofddoek te dragen.

“Met een hoofddoekenverbod krijgt een belangrijke groep minderjarigen – alsook hun omgeving – het signaal dat deelaspecten van hun cultuur geen plek en aandacht verdienen in het onderwijs. U, als minister van Jeugd en van Onderwijs, moet er toch op toezien dat binnen het onderwijs de kinderrechten gewaarborgd zijn. Daar hoort het recht op vrijheid van godsdienst toch bij? (…) Actief pluralisme betekent dat die diversiteit tussen jongeren zichtbaar mag zijn, dat jongeren aangemoedigd worden om hierover met elkaar in discussie te gaan.

“Daarom, meneer de minister, vraag ik u om snel werk te maken van een decretaal kader dat vertrekt vanuit een vrijheid op het dragen van een hoofddoek. Het wachten heeft lang genoeg geduurd. Het is tijd voor actie. Kies voor één maatregel in alle scholen van alle onderwijsnetten. Kies voor duidelijkheid, vertrouwen en vrijheid. Voor scholen waarin alle leerlingen welkom zijn, ongeacht hun geloof.”