BM&S. Interview met een van de delegees

20140908_070557673_iOS

Het bedrijf BM&S vervangt sinds 1 april een ander bedrijf dat als onderaannemer van de NMBS de treinen schoonmaakt. Dat hiervoor een onderaannemer is aangesteld, wijst op de aanhoudende privatiseringspolitiek waarmee de NMBS al jarenlang uitgekleed wordt. Het personeel van wat sinds kort BM&S is, werken al jarenlang voor verschillende werkgevers die steeds hetzelfde werk voor de NMBS doen.

Door Nicolas P en Maxime R (ALS-Brussel)

Ondertussen zijn de arbeiders van de vestiging in Schaarbeek al 17 dagen in staking als protest tegen de gebroken beloften tegenover de interimmers en tegen de afdanking van twee delegees die volgens de directie een stoorzender vormden. Met de Actief Linkse Studenten brachten we deze morgen een solidariteitsbezoek. We spraken met een delegee.

Kan je ons uitleggen waarom de arbeiders staken?

“BM&S besliste om twee delegees af te danken. De directie besliste ook om het contract van drie interimmers stop te zetten. Daarbij werd de procedure niet nageleefd. Als we dit laten passeren, zet het de deur open voor gelijkaardige praktijken in alle bedrijven. Zodra een delegee volgens de directie wat te lastig is, wordt die zonder pardon aan de deur gezet.”

Het gaat dus om meer dan enkel de situatie bij BM&S hier in Schaarbeek?

“Ja! Hetzelfde scenario kan in alle onderaannemers van de NMBS gebeuren, en ook in andere sectoren is dit mogelijk. Het gaat potentieel om duizenden werkenden. Iedere aanbesteding door de NMBS leidt tot een vermindering van de prijs met een 15%. De marktlogica laat het personeel voor deze besparing opdraaien met aanvallen op de arbeidsvoorwaarden. Hetzelfde zien we in andere sectoren, zowel in de bouw als de schoonmaak als de bedrijfsrestaurants.”

Hoe reageert de directie op de staking?

“De directie van de NMBS vroeg een intern onderzoek om de beschuldigingen tegen de afgedankte delegees te onderzoeken. Er werd ook materieel in beslag genomen. De directie van BM&S stuurde eerst een deurwaarder en probeerde vervolgens de staking te breken met een dwangbevel van de rechtbank, waarbij de directie ook vier agenten meebracht. De politie kwam een tweede keer met extra manschappen, maar dat leverde niets op. De arbeiders zijn immers vastberaden.”

Is er veel solidariteit voor jullie strijd?

“We krijgen hier iedere dag bezoek van mensen die ons steunen. ACOD-Spoor, PVDA, LSP, nu de Actief Linkse Studenten. Er komen heel wat organisaties, individuen en arbeiders van andere bedrijven om hun solidariteit te betuigen. Dat is hartverwarmend en het toont aan dat eenheid ons versterkt. Dit is een werkplaats met 14 personeelsleden, maar ondanks die beperkte omvang staan de mensen hier om ons te steunen.”

 

Op de stakerspost spraken we ook nog met een interimmer bij BM&S. “Toen BM&S het contract binnenhaalde bij de NMBS voor deze site, werd beloofd dat de bestaande ploeg kon blijven en dat de interimmers een vast contract zouden krijgen. De directie ging evenwel over tot het ontslag van de drie interimmers op het bedrijf. Ze hebben hun woord gebroken, na 15 maanden van beloften en leugens. Om de staking te breken, probeerde de directie werkwilligen in te zetten, het is te zeggen nieuwe mensen die op dezelfde dag een contract van bepaalde duur kregen. Na meer dan een jaar van beloften, is het tijd dat de directie haar woord nakomt en een waardig contract aan de interimmers aanbiedt.”

Met de Actief Linkse Studenten en Scholieren steunen we de arbeiders van BM&S. We brachten een bezoek aan het piket, maken de hypocrisie van de directie mee bekend en helpen met het uitbouwen van de solidariteit. We willen de solidariteit tussen werkenden en jongeren versterken. In de strijd tegen de aanvallen op onze democratische rechten en onze soicale verworvenheden, zal deze solidariteit van cruciaal belang zijn.

20140908_065455278_iOS

 

20140908_070711613_iOS 20140908_071259204_iOS