GAS-waanzin bereikt ook Wallonië. Boete voor commentaar op politie

Het duurde wat langer vooraleer de waanzinnige GAS-boetes ook langs Franstalige kant een doorbraak kenden. Dat er nog een sterkere traditie van verzet tegen asociale maatregelen aanwezig is, zal daar ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Maar nu werd pijnlijk duidelijk dat de GAS-schande zich niet tot Vlaanderen en Brussel beperkt. Lachen met een mislukte politie-actie kan een GAS-boete tot 250 euro opleveren!

Lezers van de krant La Meuse die op de website onder een artikel commentaar leverden, worden daarvoor vervolgd met een GAS-boete. Een commentaar op internet die zo gevoelig ligt, dat moet wel om een artikel over de politie zelf gaan. Bij een achtervolging door de politie in Verviers waren twee wagens van de politie gecrasht, maar de bromfietser die ze achtervolgden kon ontsnappen. Dat verhaal leverde enkele cynische commentaren van lezers op. Tegen vijf commentaarschrijvers werd een proces-verbaal opgemaakt.

Het parket besloot om niet te vervolgen maar stuurde de pv’s door naar de GAS-ambtenaren van de stad Verviers. Daar werd beslist om effectief GAS-boetes op te leggen. Die kunnen tot 250 euro oplopen, maar de GAS-ambtenaar kan het bedrag verlagen indien de commentaarschrijvers hun fout erkennen of berouw betonen.

Het incident was een fait divers zoals de krant in kwestie er wel meer brengt. Het leverde commentaren op die het optreden van de politie in het belachelijke trokken. Blijkbaar mag lachen met de politie niet. De humorpolitie in de vorm van de GAS-ambtenaren zal voortaan beslissen wat grappig is en wat niet door de beugel kan. Een slechte grap is goed voor een GAS-boete tot 250 euro, tenzij de grappenmaker erkent dat het een flauwe mop was. De GAS-repressie lijkt op deze manier een tragi-komische wending te nemen, ware het niet dat de GAS-ambtenaren het ernstig menen.

Met dergelijke toestanden komt de waanzin van Big Brother een nieuwe stap dichterbij. Het is niet alleen verboden om foutief op een bankje te zitten, muziek wat te luid te zetten of te protesteren, het is voortaan ook verboden om te lachen. Met zo’n willekeurige repressie valt niet te lachen, het vereist een ernstig antwoord in de vorm van het opvoeren van het verzet. Geef TegenGAS!