De stijgende werkloosheid slaat erg hard toe onder jongeren. In de EU is 9% werkloos, in de eurozone ging het aantal werklozen op een jaar tijd van 7,5% naar 9,5%. De Vlaamse jongerenwerkloosheid steeg met 25%. De Britse jongerencampagne Youth Fight For Jobs nam het initiatief om jongeren te organiseren tegenover de stijgende werkloosheid. Op 28 november is er een jongerenmars voor werk in Londen.
In Groot-Brittannië is de jongerenwerkloosheid (voor 18-24 jarigen) opgelopen tot zowat 20%. 920.000 jongeren hebben geen werk. Hierop kondigde de regering aan dat er extra middelen zouden komen voor stageplaatsen en opleidingen voor jonge werklozen. 150 grote bedrijven zouden samen 85.000 jobs en opleidingsplaatsen vrijmaken.
Het probleem hierbij is natuurlijk dat het niet om echte jobs gaat. Er wordt gemeenschapsgeld aan de bedrijven gegeven om goedkope jongeren aan te werven en flexibel te werk te stellen. Met allerhande nepstatuten wordt geen enkele zekerheid geboden aan de jongeren. In een reactie op de regeringsplannen stelde Sean Figg van de campagne Youth Fight For Jobs in verschillende kranten: “De jongerenwerkloosheid is een enorm probleem, een hele generatie dreigt afgeschreven te worden. We hebben echter geen enkel voorstel gezien dat een echt antwoord biedt op deze crisis.” Bob Crow, vakbondsleider van de RMT-vakbond voegde daaraan toe: “We willen geen terugkeer naar de oude lageloonarbeid door jongeren” en nog: “Terwijl echte jobs worden geschrapt in belangrijke sectoren zoals het openbaar vervoer, worden de werkloosheidscijfers dan wat bijgewerkt met goedkope laag-betaalde projecten die vooral ten goede komen aan het patronaat.”
Eerder kondigde Youth Fight For Jobs aan dat het op 28 november een jongerenmars voor werk organiseert in Londen. De campagne wordt gesteund door verschillende vakbonden (RMT, PCS en CWU) en voert campagne rond de slogan “Voor echte jobs – voor gratis onderwijs”.
Voor jongeren is het einde van de recessie absoluut niet in zicht. De werkloosheid blijft immers toenemen en jongeren worden hard geraakt. Bovendien zal de druk om te besparen al snel leiden tot verdere aanvallen op het onderwijs. In het Britse onderwijs wordt in totaal gezocht naar 65 miljoen pond besparingen.
De nationale betoging van 28 november zet werk en onderwijs centraal. Jongeren zullen samen met vakbondsmilitanten opkomen voor een politiek die de prijs van de crisis niet bij de werkenden en jongeren legt. Als het patronaat haar crisis door ons wil laten betalen, dan gaat dit ten koste van de huidige generatie en nog meer van de toekomstige generaties. Aan ons om daar tegen in te gaan.
ALS (Actief Linkse Studenten en Scholieren) volgt de campagne Youth Fight for Jobs op de voet. We plannen in oktober een nationale conferentie waar ook zal worden gesproken door een vertegenwoordiger van deze campagne. Mogelijk sturen we ook een delegatie naar de betoging op 28 november om er inspiratie op te doen voor gelijksoortige campagnes in eigen land.