Solidariteit met de arbeiders van ArcelorMittal

De laatste maanden revolteerden jongeren in verschillende landen op massale schaal tegen de werkloosheid en werkonzekerheid dat dit systeem in crisis ons te bieden heeft. Op 15 oktober nog trokken we met vele duizenden pleinen en straten op in meer dan 900 steden in bijna 100 landen om te protesteren tegen de besparingen en om ons te verzetten tegen de dictatuur van de patroons en de bankiers. In Brussel waren we met bijna 10.000.

ArcelorMittal toont ons opnieuw wat dictatuur van de winst betekent: 1.000 directe jobs zijn bedreigd door de sluiting van de warme fase en nog veel meer indirecte jobs zullen volgen. Moeten we deze logica onze toekomst laten bepalen?

In Seraing is 35% van de jongeren werkloos. Onder het voorwendsel van het redden van hun jobs, hebben de arbeiders in 2009 een grote arbeidsflexibiliteit aanvaard alsook een bevriezing van hun lonen. Maar het enige wat uiteindelijk gered werd, zijn de winsten van ArcelorMittal.

In 2010 maakte ArcelorMittal Belgie een winst van 59 miljoen €. Op deze som betaalde de multinational welgeteld… 42.000 € belastingen aan de gemeenschap! ArcelorMittal Liège Upstream, het deel dat ze nu willen sluiten, maakte op zijn eentje in 2010 een winst van 35 miljoen € en betaalde daarvoor … 936 € belastingen! Dit soort van fiscale cadeaus, die een dergelijke absurde belastingsvoet legaal maakten en de staatsschuld verder deden oplopen, waren zogezegd nodig omdat dit de enige manier was om jobs te redden. Zie hier het resultaat…

Komende woensdag roepen de vakbonden op tot een betoging tegen deze sluiting en voor solidariteit. Het ABVV roept ook op tot de nationalisatie van de warme fase. Een optie die dezelfde politici die vorige week nog Dexia hebben gekocht om de winsten van de speculanten te redden, nu onmiddellijk verwerpen.

Wij jongeren hebben er alle belang bij om deze betoging te steunen en er zelf ook bij te zijn: dit gaat namelijk niet enkel om hun toekomst, maar ook om die van ons. Het vakbondsfront verwacht dat dit slechts het begin zal zijn van een lange strijd. Met welk actieplan? Zullen de arbeiders overgaan tot het bezetten van hun fabriek, net zoals men de afgelopen maanden wereldwijd pleinen heeft bezet om te protesteren tegen dezelfde winstlogica?

Eén ding is zeker: door samen deze strijd aan te gaan en onze solidariteit in de praktijk te betuigen, kunnen we de strijd versterken.

Solidariteitsbetoging: woensdag 26 oktober, 10u Gemeentehuis Seraing

> PDF van dit pamflet